skip to Main Content

Mijn boek/My book

Inleiding door Katja Reichenfeld bij het kinderboek: Oma’s avontuur,

‘Oma’s avontuur’, verteld door Marianne van den Bergh, is bedoeld voor kinderen, maar het heeft niets te maken met fantasiedieren, vliegende monsters of sprookjes feeën. Het is zo reëel als het maar kan zijn: oma woont in Manhattan (New York) samen met haar kat. Voor haar wekelijkse bezoek aan haar kinderen en kleinkinderen gaat zij met de metro naar Brooklyn. Niets aan de hand! Eenmaal aangekomen in de flat van haar familie is er plotseling wèl iets aan de hand: het zonnige weer slaat om in dreigende nattigheid. Zij gaat even naar buiten om een natte handdoek van de waslijn te halen, en ja hoor: de deur slaat dicht en daar staat oma! Ze kan het huis niet meer in. In de regen op haar natte sokken voelt ze zich de pineut.
Marianne geeft in simpele woorden en met eenvoudige illustraties het karakter van oma weer: een vrouw die zich niet overgeeft aan wanhoop, maar in haar lange leven getraind is om oplossingen te zoeken. Eerst klimt ze via de brandtrappen naar beneden, in de hoop dat ze zo bij de ingang van het gebouw zal komen. We zijn nu helemaal in New York waar de brandtrappen het uiterlijk van de volksbuurten bepalen.
Al het geklim leidt niet tot het gewenste resultaat, en op haar moeizame terugweg ziet ze achter een van de ramen een man die achter zijn computer zit. Ze klopt op het raam en vraagt hem of hij voor haar binnendoor naar de verdieping van haar familie wil gaan, en de deur voor haar wil openen. Het avontuur is in volle gang: tegenslag, het zoeken van een oplossing, en een ontmoeting met een volslagen onbekende man.
Gelukkig loopt het allemaal goed af: de computer man doet wat hem gevraagd werd.
Beide kleinkinderen worden door papa thuisgebracht en de narigheid eindigt met een warme kop thee voor iedereen. 
Terwijl oma in slaap is gevallen komt er nog een andere man  binnen. Oma ontwaakt en hoort een bekende stem in de keuken: het is opa!
En zo eindigt het verhaal in majeur: iedereen is bijeen en ook oma en opa zijn verenigd.
In simpele woorden, eenvoudige illustraties gemaakt van houten blokjes, meestal afkomstig van het Chinese spel ‘Tangram’, wordt het avontuur van oma verteld. Zij staat alleen, op eigen benen, in het leven, maar wordt omringd door familie en medemensen als zij in nood is. Een hartverwarmend portret van een stevige oude dame!

Katja Reichenfeld  

Het boek is uitgegeven en te koop bij Boekscout

Back To Top